În general, atunci când pacientul vine în clinica stomatologică, își dorește un implant dentar, iar medicul specialist implantolog dorește, în primul rând, să vadă dacă acesta are suficientă structură osoasă pentru a susține implantul dentar. În unele cazuri, pacientul are nevoie de o procedură suplimentară, și anume o operație de sinus lift.
Operația de sinus lift, ca procedură de chirurgie dentară, presupune adiție osoasă în maxilar, în zona molarilor și a premolarilor. Osul este adăugat între maxilar și sinusurile maxilare, care se află de o parte și de alta a nasului. Pentru a face loc noului os, membrana sinusului este mutată mai sus. Această procedură este efectuată de un specialist în chirurgie dentară.
Când se face procedura de chirurgie dentară sinus lift?
Implanturile dentare nu pot fi inserate în sinus, și de aceea, procedura de chirurgie dentară vizează refecerea volumului osos în această regiune. Această procedură se utilizează atunci când înălțimea osului nu permite inserarea unui implant dentar mai lung pentru o ancorare mai bună. Lipsa osului poate avea mai multe cauze:
Pierderea dinților de pe arcada superioară, în special a celor din spate sau a molarilor. Din cauza anatomiei craniului, partea din spate a maxilarului are mai puțin os decât mandibula.
Pierderea osoasă poate surveni în urma bolii parodontale
Resorbția osoasă poate apărea în urma pierderii dinților. Cu cât inserarea implantului dentar este amânată mai mult, cu atât volumul osos scade.
Sinusurile maxilare pot fi situate prea aproape de acesta, iar acest lucru împiedică inserarea implantului dentar.
Operația de chirurgie dentară de sinus lift a devenit o procedură obișnuită, pe măsură ce tot mai multe persoane au devenit interesate de implanturile dentare, ca tratament de rezolvare a absenței anumitor dinți.
Cum se realizează procedura de sinus lift
Medicul specialist în chirurgie dentară realizează o incizie și îndepărtează gingia de pe osul care acoperă sinusul maxilar, apoi crează o fereastră în os pentru a ajunge la membrana sinuzală. Aceasta este ridicată ușor pentru a face loc augmentării. Materialul de adiție este apoi introdus. Cantitatea necesară de adiție osoasă depinde de la o persoană la alta. După ce osul este plasat, locul este cusut.
Indicații post-operatorii de chirurgie dentară
După intervenție trebuie să urmezi întocmai sfaturile medicului specialist în chirurgie dentară. Evită să îți sufli nasul sau să strănuți ținându-te de el. De asemenea, nu te apleca. Medicamentele prescrise de specialistul în chirurgie dentară trebuie luate așa cum ți-a fost indicat, până la finalul perioadei.
Consumă lichide cât mai curând posibil. Se recomandă să bei 6-8 pahare cu apă după operație până seara, la culcare. Evită să folosești un pai, deoarece aspirația poate slăbi cheagul de sânge și determina sângerarea.
În primele 24 de ore mănâncă alimente moi, răcoritoare, nu prea fierbinți, care pot fi ușor mestecate sau înghițite și evită să bei lichide calde.