Skip links

Stomatologia în 2024

Stomatologia, cunoscută și sub numele de medicină dentară, a evoluat semnificativ în ultimii ani, datorită progreselor tehnologice și a înțelegerii mai profunde a sănătății orale. Anul 2024 aduce noi inovații și tendințe care transformă modul în care sunt tratate și prevenite afecțiunile dentare.

Stomatologia și conceptul de medicină integrată

O astfel de viziune inovatoare este și medicina integrată, care ne îndeamnă să înțelegem că organismul uman funcționează ca un tot unitar, iar anumite probleme de sănătate, deja prezente, pot determina apariția altor afecțiuni. Din acest motiv, medicina dentară trebuie văzută drept parte integrată în medicina generală. Afecțiunile de la nivelul calității orale influențează adesea echilibrul întregului organism, dar și viceversa.

Sănătatea orală influențează sănătatea generală a organismului nostru, chiar dacă, la o primă vedere, le percepem drept aspecte diferite. Este necesar ca grija noastră să se îndrepte către întregul corp, fără a considera sănătatea orală drept element singular, neintegrat în calitatea generală a vieții. Acesta este și motivul pentru care, în cadrul unui consult stomatologic, este important să aflăm dacă există alte afecțiuni medicale care au afectat deja dantura sau care pot influența apoi alegerea tratamentului. Pe de altă parte, medicul stomatolog poate observa și că problemele dentare pot fi semne ale altor patologii, iar, în acel moment, are rolul de a îndruma pacientul către alte specialități.

Stomatologia și strategia națională de sănătate

Pe de altă parte, stomatologia din România în anul 2024 aduce în discuție și necesitatea de a adopta măsuri concrete pentru integrarea serviciilor de asistență medicală stomatologică în strategia operațională de sănătate. Acest lucru ar trebui să reprezinte o prioritate pentru sistemul național de sănătate, deoarece piața serviciilor dentare din România este într-o pondere de 99% privată. Numărul cabinetelor dentare din sistemul de sănătate de la noi a înregistrat creșteri anuale cu 2,5% în ultimii 10 ani, ajungând la aproximativ 16 000 de cabinete și clinici stomatologice. Acestea sunt distribuite inegal la nivelul regiunilor istorice, cu un număr crescut în zona București-Ilfov și în nord-vestul țării și cu cea mai scăzută prezență de unități stomatologice în sud-vest (regiunea Olteniei).

„Un serviciu stomatologic este important pentru sănătatea și echilibrul întregului corp, iar prin abordarea integrată servește medicinei generale, așadar domeniul nostru trebuie să facă parte dintr-o strategie operațională de sănătate pentru accentuarea părții de profilaxie, situație care, pe termen lung, ar prelua presiunea creșterii bugetului public din cauza nevoii de tratamente ca urmare a incidenței alarmante. Faptul că sistemul nostru este subfinanțat din bugetul public este principala problemă pentru fiecare dintre români, însă nu este singura. Noi, reprezentanții mediului privat, care am contribuit în proporție de 99% la infrastructura stomatologică locală, dorim să construim împreună cu autoritățile un program național de sănătate orală, pornind de la o evaluare corectă a impactului pe întregul teritoriu. În aceeași măsură, considerăm necesar să avem un rol consultativ pentru deciziile care privesc domeniul nostru, deoarece suntem cei care au avut un rol în evoluția stomatologiei din ultimii 30 de ani și cunosc perfect particularitățile domeniului față de medicina generală. De asemenea, avem un inventar clar al resurselor și propuneri concrete care ar rezolva subiecte precum educația deficitară, scăderea incidenței afecțiunilor și încurajarea prevenirii acutizării problemelor, precum și rezolvarea inegalităților de accesare.”, susține Dr. Ionuț Leahu.

Consultațiile Virtuale

Telemedicina a câștigat teren în timpul pandemiei COVID-19 și continuă să fie populară în 2024. Consultațiile virtuale permit pacienților să obțină sfaturi și diagnostice preliminare fără a vizita fizic cabinetul stomatologic. Acest lucru este deosebit de util pentru pacienții din zonele rurale sau pentru cei cu mobilitate redusă.

Pregătirea Continuă

Educația continuă este esențială pentru a ține pasul cu inovațiile rapide din stomatologie. În 2024, congresele naționale și internaționale, dar și cursurile de perfecționare permit medicilor stomatologi să-și actualizeze cunoștințele și abilitățile, asigurându-se că oferă cele mai recente și eficiente tratamente pacienților lor.

Stomatologia în 2024 este definită de tehnologie avansată, diagnostice precise și tratamente personalizate. Cu o atenție sporită asupra legăturii dintre sănătatea orală și bunăstarea generală, precum și cu accent pe educația continuă, viitorul stomatologiei pare mai luminos ca niciodată. Pacienții beneficiază de tratamente mai rapide, mai eficiente și mai confortabile, iar medicii stomatologi dispun de instrumentele necesare pentru a oferi îngrijire integrată, de înaltă calitate.