Alegerea unui implant dentar, fie că este vorba despre un implant ieftin, fie de calitate, trebuie foarte bine cântărită, ținând cont de mai mulți factori. De altfel, un implant dentar este o investiție în sănătatea ta orală pe termen lung, iar calitatea acestuia poate influența atât perioada de recuperare sau de vindecare, cât și durabilitatea și succesul tratamentului. Desigur, alegerea propriu-zisă va fi luată împreună cu medicul stomatolog, care îți va prezenta avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.
O să vorbim astăzi, pe larg, despre factorii care îți pot influența decizia. O să descoperi câte tipuri de implant dentar există, cum variază prețurile și care sunt avantajele și dezavantajele atunci când alegi între un implant cu preț accesibil și unul mai scump.
Câte tipuri de implanturi dentare există
Există mai multe tipuri de implanturi dentare disponibile, cu particularități diferite în funcție de scop, dimensiune, material, mod de inserare etc. În funcție de starea sănătății orale, precum și de alte criterii specifice fiecărei persoane în parte, medicul stomatolog va recomanda un anumit tip de implant dentar, tocmai pentru ca tratamentul final să fie unul reușit. Desigur, costul final al tratamentului cu unul sau mai multe implanturi dentare va depinde și de aceste caracteristici.
Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de implanturi dentare:
Implanturi convenționale: sunt cele mai frecvente implanturi și sunt inserate direct în osul maxilarului sau al mandibulei. Ele pot fi sub formă de șuruburi, cilindri sau lamele. Implanturile convenționale pot fi atât ieftine, cât și mai scumpe și sunt utilizate pentru a susține coroane dentare, punți sau proteze.
Implanturi subperiostale: implanturi care sunt plasate sub mucoasa gingivală, dar deasupra osului. Se folosesc mai rar și sunt utilizate atunci când nu există suficient os disponibil pentru implanturile convenționale. De regulă, pot fi potrivite pentru pacienții care nu pot purta proteze dentare.
Mini implanturi sau implanturi transmucosale: mai mici, utilizate în special pentru a susține proteze sau dispozitive ortodontice temporare. Ele nu necesită adesea intervenții chirurgicale complexe și pot fi potrivite în cazuri specifice.
Implanturi zigomatice: sunt plasate în osul zigomatic al feței și sunt o opțiune pentru pacienții care au suferit pierderi masive de os în zona maxilarului și nu pot beneficia de implanturi tradiționale.
Implanturi cu încărcare imediată: implanturi care permit aplicarea imediată a coroanei sau protezei dentare după intervenția chirurgicală, fără a aștepta o perioadă de vindecare extinsă, așa cum este implantul Sky fast&fixed de la bredent.
Implanturi cu suprafață tratată: acestea sunt implanturi de calitate, care pot accelera procesul de vindecare și garanta o mai bună integrare în os.
De ce unele implanturi dentare sunt mai ieftine
Există mai mulți factori care influențează costul implanturilor dentare și pot face unele implanturi să pară mai ieftine decât altele. Este important să înțelegem că prețul nu este întotdeauna un indicator al calității, iar alegerea unui implant mai ieftin sau mai scump trebuie făcută în contextul unor considerații mai largi și la recomandarea medicului stomatolog.
De regulă, prețul de achiziție mai mic sau mai mare al implantului este influențat de materiale (sunt materiale mai ieftine sau mai scumpe), de modul de producție (sunt implanturi cu producție în masă, ceea ce duce la scăderea prețului final), de tehnologia de producție (o tehnologie modernă va crește calitatea implantului și, implicit, costul) sau de experiența medicului stomatolog (costul total al tratamentului va fi influențat și de experiența personalului medical).
Riscuri pentru sănătate atunci când alegi un implant ieftin
Alegerea unui implant dentar ieftin poate implica anumite riscuri pentru sănătate, iar acestea pot afecta rezultatele pe termen lung ale tratamentului pentru înlocuirea dinților lipsă.
Așadar, alegerea unui implant mai accesibil ca preț poate crește riscul de a avea coroane care se deteriorează mai repede, care nu arată identic cu dintele natural sau care provoacă reacții alergice din cauza materialelor utilizate. În plus, perioada de vindecare poate fi mai îndelungată, iar în timp pot apărea afecțiuni ale gingiei, atunci când integrarea cu țesutul osos nu este una eficientă.
Un alt aspect de luat în calcul când se alege un implant ieftin este legat de garanția oferită. Astfel, în cazul apariției unor complicații sau probleme ulterioare s-ar putea să fii nevoit să suporți costurile suplimentare necesare pentru reparații sau înlocuiri.
O intervenție cu implant dentar ieftin te poate duce la cheltuieli mai mari în viitor
După cum spuneam, un implant dentar cu costuri mai accesibile poate atrage tratamente suplimentare în viitor. Un implant de calitate este, de regulă, pe viață. Cele accesibile pot veni cu riscuri în ceea ce privește apariția unor afecțiuni asociate, așa cum poate fi gingivita, sau cu necesitatea unor tratamente reparatorii – de exemplu, coroanele dentare mai ieftine se pot deteriora și pot necesita înlocuire.
Indiferent de calitatea implantului, este important să mergi la stomatolog periodic, pentru controale de rutină. În acest fel, specialistul verifică nu doar starea implanturilor, ci și sănătatea orală în ansamblu. Astfel eviți apariția complicațiilor care pot duce la pierderea altor dinți naturali. În plus, medicul stomatolog îți va oferi sfaturi referitoare la igiena orală corectă și alte recomandări referitoare la tratamente necesare pentru menținerea durabilității implanturilor existente.
Avantajele implanturilor dentare de calitate
Implanturile dentare de calitate oferă numeroase avantaje, în special în ceea ce privește durabilitatea, funcționalitatea și modul în care își vor păstra aspectul neschimbat în timp.
Sunt fabricate din materiale durabile și rezistente la coroziune, cum ar fi titanul sau aliaje specifice. În plus, permit o integrare solidă și rapidă cu osul maxilarului sau al mandibulei și oferă o bază solidă pentru coroanele dentare sau protezele fixe. Osteointegrarea ajută la prevenirea pierderii de os în jurul implantului, pentru menținerea conturului facial neschimbat în timp.
Fiind stabile și durabile, implanturile de calitate au un grad ridicat de confort în vorbire sau alimentație și reduc restricțiile alimentare. Și, nu în ultimul rând, în general, implanturile dentare de calitate necesită mai puțină întreținere decât alternativele mai ieftine. Igiena orală regulată și vizitele la stomatolog sunt suficiente pentru a menține sănătatea implantului.
Criterii importante atunci când alegi un implant dentar
Există mai multe criterii care trebuie analizate înainte de a alege un implant dentar, fie el ieftin, fie de calitate. Desigur, alegerea se face întotdeauna împreună cu medicul specialist în chirurgie sau implantologie. Medicul va ține cont de sănătatea generală a pacientului și de tipul de implant care se va potrivi mai bine.
De regulă, opțiunile disponibile vor include:
- Sistemul de implanturi dentare Sky de la bredent, unul dintre cele mai simple și estetice, ce asigură integrare și conexiune rapidă. Funcția masticatorie poate fi reluată imediat după tratament.
- Implantul dentar Straumann este utilizat la cazurile cele mai complexe – spre exemplu, atunci când volumul de țesut osos este scăzut. Acest implant reduce riscul apariției infecțiilor, datorită materialului biocompatibil, de calitate superioară.
- Implantul dentar INNO se remarcă prin conexiunea bună dintre bont și implant dentar, ceea ce face imposibilă pătrunderea bacteriilor și împiedică deșurubarea coroanei. În plus, implantul se poate adapta la orice urgență stomatologică a persoanei afectate.
- Implanturile dentare Nobel Biocare sunt ușor de integrat, chiar și în spații înguste, poziția sa putând fi ajustată în timpul procedurii chirurgicale. Acest implant este recomandat și persoanelor cu volum redus de țesut osos.
Dr. Ionuț Leahu: „Există un cost de fabricație, un cost de cercetare și un cost de educație pentru ca acest implant să ajungă în mâna unui medic”
Așa cum ne explică și Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în Implantologie Orală și Master în Implantologie Orală și Parodontologie, în spatele unui implant se află mulți ani de muncă, investiți în cercetare și în educația necesară dezvoltării unui produs modern, de înaltă calitate: „Desigur, există un cost de fabricație, un cost de cercetare, un cost de educație pe care companiile care produc genul acesta de dispozitive trebuie să îl pună la bătaie, pentru ca tocmai acest implant să ajungă în mâna unui medic care știe să-l folosească și ca apoi tu, ca pacient, să pleci cu un dinte acasă.”
În plus, pe lângă costul produsului propriu-zis, cel care depinde de producător și de tipul implantului, prețul tratamentului de reconstrucție dentară include și alte aspecte. Succesul tratamentului depinde, desigur, de aparatura existentă în cadrul clinicii, dar și de experiența echipei medicale care se va ocupa atât de inserarea rădăcinii artificiale, cât și de monitorizarea vindecării și evoluției pacientului, care a beneficiat de refacerea danturii cu ajutorul implanturilor recomandate. Astfel, toate aceste aspecte se vor regăsi în prețul final pe care îl vei plăti pentru implant.
Diferența dintre un implant ieftin și unul de calitate nu constă doar în tipul produsului sau în producătorul care l-a lansat pe piață. Ea se regăsește în procedurile și tratamentele stomatologice care sunt necesare atât în etapa pregătitoare inserării rădăcinii artificiale, cât și în cea ulterioară, de monitorizare și îngrijire a implantului dentar.
Cum se calculează prețul unui tratament cu implant dentar
Prețul final al tratamentului de înlocuire a unuia sau a mai multor dinți lipsă, cu ajutorul implanturilor dentare, se calculează în funcție de mai multe considerente. Costul total nu presupune doar prețul implantului, ci are în vedere atât consultațiile necesare, investigațiile imagistice, procedura chirurgicală de inserare a rădăcinii artificiale, atașarea lucrării provizorii și, în final, înșurubarea lucrărilor finale.
Primul pas pe care trebuie să-l faci este să te programezi în clinica stomatologică. Apoi, în urma consultului inițial, medicul stomatolog îți va prezenta procedurile care vor urma. Cu siguranță va fi nevoie de o radiografie panoramică, urmată și de alte investigații imagistice sau teste de sânge, premergătoare tratamentului chirurgical de inserare a implantului. Tot medicul stomatolog îți va expune opțiunile care ți se potrivesc în ceea ce privește tipul de implant, alături de prețurile fiecărui model și de avantajele sau dezavantajele de care poți beneficia. Decizia finală îți aparține, însă ea trebuie făcută în cunoștință de cauză.
Concluzii
Prin urmare, implanturile dentare ieftine rămân o alternativă pe care o poți lua în considerare, în funcție de mai multe criterii. Starea ta de sănătate generală, cea a cavității orale și aspecte privind bugetul îți pot influența decizia finală. Poți verifica oricând prețurile implanturilor pentru a fi bine informat.
De asemenea, în cabinetul medicului stomatolog vei primi recomandări detaliate despre avantajele și dezavantajele fiecărui tip de implant, de la cele mai accesibile și până la cele de o calitate cât mai ridicată. Așadar, te așteptăm la un consult de specialitate pentru a găsi soluția de tratament de care ai nevoie.